Vanhan Kaivoksen alueella on esillä kuusi Kaivosmuseon pysyvää näyttelyä:

Perusnäyttely

Perusnäyttelyssä tutustutaan malmin syntyyn ja malminetsintään sekä Outokummun malmin löytymiseen. Lisäksi perehdytään kaivostyön historiaan ja nykypäivään, maanalaisiin kaivoksiin ja avolouhoksiin, kaivosrakentamiseen, kaivosyhdyskuntiin sekä malmin jatkojalostukseen ja lopputuotteisiin.

Maan Alla – Moderni Kaivos

Valokuva: Endomines Oy.

Suomessa toimii parhaillaan yli 50 kaivosta: mitä niissä tehdään ja millaisia ovat nykyajan kaivosten työntekijät?
Maan Alla -näyttely johdattaa moderniin kaivostoimintaan Suomessa. Näyttely on esillä kaivostunnelissa.
Näyttelyssä tutustutaan muun muassa nykyaikaisiin kaivoskoneisiin, kaivosten turvallisuuteen sekä työntekijöiden varusteisiin.

Maan Aarteet – kivinäyttely

Kullan loistoa ja rubiinien kimallusta kaivostunnelissa.
Näyttelyssä on esillä malmi-, koru- ja jalokiviä Suomesta ja maailmalta. Esillä ovat myös Outokummun alueen harvinaiset mineraalit. Näyttelyssä näet kultamalmeja, EU:n alueen vanhinta kiveä 3500 miljoonan vuoden takaa, sekä esimerkiksi rubiineja. Näyttely sijaitsee kaivostunnelissa ja vanhassa maanalaisessa puhelinkeskuksessa.
Maan Aarteet on toteutettu yhdessä GTK:n kanssa.

Museotunneli – työpäivä kaivoksessa

Kaivostunnelissa tutustut kaivosmiehen työpäivän vaiheisiin oikeissa kaivosolosuhteissa. Tunnelissa on esillä kaivoskoneita sekä valokuvia Outokummun kaivoksista.

Konenäyttely

Kaivosmuseon suuret koneet ovat esillä punatiilisessä korjauspajassa, kaivosrautatien vieressä. Konenäyttelyssä on esillä muun muassa lastauskone, malmivaunu sekä paloauto 1940-luvulta. Avoinna kesä-elokuussa, muina aikoina tilauksesta.

Rikastamo


Ainutlaatuinen rinnerikastamo tutustuttaa vierailijan rikastustoiminnan historiaan sekä rikastusprosessin eri vaiheisiin. Rinnerikastamossa on esillä esineistöä rikastusprosessiin liittyen sekä pienoismalleja Outokummun kaivoksista. Avoinna kesä-elokuussa, muina aikoina tilauksesta.

MALMIN MATKA – Rikastusta Luikonlahdella


Kuinka kivestä saadaan irroitetaan arvokas malmi? Malmin matka -näyttelyssä tutustuttiin Luikonlahden rikastamon rikastusprosessiin.
Ensimmäinen malmierä vietiin rikastettavaksi Kylylahden kaivoksesta Luikonlahdelle marras-joulukuussa 2011.

Outokummun Kaivosmuseo dokumentoi rikastamon toimintaa syksyllä 2012. Tämä dokumentoinnin pohjalta syntyi näyttely Malmin matka.
Näyttely on avoinna Rinnerikastamossa kesäkaudella.